Alacaklıdan Mal Kaçırma Davası
Borçlunun alacaklıdan mal kaçırma davası bu dönemde sık sık açılıyor. Kabul edelim; kimse kolay kolay ödeme durumu olmayan birine borç vermez. Borç vermek şöyle dursun; parası olmayan insanın selamı dahi haketmediğini düşünen sayısı hiç azımsanmayacak kadar çok. Eminim bazılarınız şu anda “olur mu canım öyle şey” diyordur ancak hayatın gerçeği bu.
Söyler misiniz; birine borç verecekseniz alma konusunda aklınızda zerre şüphe varsa verir misiniz? Vermezsiniz elbette. Dolayısıyla; herkes genelde kendi denginde olan insanlarla dostane ve parasal ilişkiler içerisinde olmaya özen gösterir. Siz de bu doğrudan hareketle; nasılsa öder diyerek arkadaşınıza borç verdiniz. Günü geldiğinde ne arayan var ne soran. Telefon, mesaj vs hiçbirşey kar etmiyor. Evet; sıkı durun; siz de büyük ihtimalle yüzsüz bir borçluyla karşı karşıya olabilirsiniz.
Alacaklıya İcra Takibi
Üzerine birşey olmayan birinden paranızı nasıl alırsınız?
Baktınız olacak gibi değil, içinizden “hay ben böyle arkadaşa” diye geçirip, bari mallarını haczettireyim düşüncesiyle icra takibi başlattınız. İşte olayın bu kısmını çok seviyorum; çünkü ortada arkadaşınızın kendisinden başka haczedecek hiçbir şeyin kalmadığı gerçeğiyle yüzleşiyorsunuz. O çok güvendiğiniz arkadaşınız “bugün öderim yarın öderim” derken bir yandan da mallarını kaçırma telaşındaydı. Peki bunun için ne yapmalı?
Alacaklıdan Mal Kaçırma Davası Nasıl Açılır?
Elbette (1)“tasarrufun iptali” davası açmak. Ancak bunun belirli şartları var. Bunlar; **icra takibi açmış olmalısınız ve mutlaka kesinleşmiş olmalı ** icra dairesinden geçici veya kesin aciz vesikası almış olmalısınız.
Mal Kaçırma Davası Zaman Aşımı Süresi
Mal kaçırma olayından itibaren alacaklıdan mal kaçırma davası 5 yıl içerisinde açılmalıdır. Bakın beş yıl hak düşürücü bir süredir. Bunu aştıysanız davanız zamanaşımı nedeniyle reddedilir. (2)
Mal kaçırma Davası Sonucu
Eğer dava sonunda hakim lehinize karar verirse; sizin alacağınız ne kadarsa borçlunun icra takibinden önceki iki yıl boyunca sattığı o kadar malın tüm işlemi iptal edilir.
Borç yüzünden hapis cezası çeker mi?
Kaynak
1 İcra İflas Kanunu 277. Madde – Tasarrufun iptali davası şartları
2 İcra İflas Kanunu 280. Madde : Borçlunu alacaklının zararına yönelik yaptığı işlemler öğrenildiğinde iptal edilir)