Arama yapmak için yazın

Borç-icra

Borç Yüzünden Hapis Cezası

fta Şub 18

Borç Yüzünden Hapis Cezası Var Mı ?

Size de haber bültenlerinden tanıdık geliyor değil mi? Borcundan dolayı hapse girdi başlığı… Peki gerçekten borç yüzünden hapis cezası alınır mı? Kameraman; mağdur bir vatandaşı önce evinin içinden, sonra dış çekimde sabit olarak, en son da anlamsızca kameraya doğru yürürken sanki kendisinin haberi yokmuş gibi kayıt altına alır. Muhabir de o esnada sanki vatandaşa büyük haksızlık yapılmış gibi trajik şekilde sunumunu gerçekleştirir. Tam da bize yansıtılmak istendiği gibi ekranın gücü. Oysa işin aslı hiç öyle değildir.

Siz bir kişiye veya şirkete-bankaya borçlanırsınız. Borcunuzu ödemediğiniz için icra takibi yapılır. İcra takibinin sonucunda evinize veya işyerinize haciz için gelinir. Haliyle icra memuruydu, çilingiriydi, avukatıydı, yer yer polisiydi derken evinize gelen insan selini sizinle birlikte komşularınız da görür. 

Borçtan dolayı tutuklama çıkar mı

Borçtan dolayı tutuklama cezası bir tek şey yaparsanız alırsınız; Bu karmaşık ortamda; avukatın taahhüt imzalatmak için size sürekli telkinde bulunması, eşyaların haczedilmesi halinde konu komşuya karşı yaşanacak rezalet ve icra sonrası evdeki tantana, bir de iç sesinizin üst üste gelmesi yüzünden taahhüde imza atarsanız.  O ortamda baskı altında kaldığınızda sağlıklı düşünemeden (1) “hepi topu bir imza  öderiz evelallah” diye düşünebilirsiniz.

Tabi sonra borcu ödemediğinizde herkes bir kenara çekilir; geriye bir tek size borç yüzünden hapis cezası gerçeği kalır.. Haliyle başlarsınız mağdur edebiyatına ve veryansına.Oysa kimse size zorla imzalatmadı, siz kendiniz gaza gelerek nikah defterine imza atar gibi attınız imzayı. (2)  

Borçtan hapis cezasının süresi nedir?

Ödemediğinizde alacaklı şikayet eder ve mahkeme derhal size 3 aya kadar hapis cezasını yapıştırır. 3 ay… Düşünebiliyor musunuz, hiç tanımadığınız insanlarla dolu bir cezaevinde tam 3 ay…

Çünkü taahhüdü ihlal suçunun cezası bu kadar. Peki siz o efeliği yapmasanız ne olurdu? Hiç birşey!  Çünkü icra borcu nedeniyle siz taahhüt imzalamadığınız sürece size hapis cezası verilemez.

Özetle; asla ödeyemeyeceğiniz taahhüdün altına girmeyin. 

Tüm icra ve borç konularımızı okumak için tıklayınız.

 

Yönergeler;

  1. İcra İflas Kanunu 111. Madde : Taksitle Ödeme – Borçlu alacaklının satış talebinden önce borcunu eşit taksitlerle ödemeyi taahüt eder ve ilk taksiti de derhal verirse icra işlemi durur.
  2. İcra İflas Kanunu 340. Madde –  Tahhüdünü makul  bir sebep olmaksızın ihlal eden borçlu aleyhine, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar zorlayıcı hapis cezasına karar verilir
Tags:
Sonraki makale