İcra borcu ödeme
İcra borcu ödeme konusu bazen biraz kafa karıştırabiliyor. Neden mi? Bir dönem kamuoyunda ve haber bültenlerinde; “borcunuz şu kadar liranın altındaysa icra takibinden kurtuluyorsunuz” şeklinde yapılan asılsız haberler neticesinde halk bir anlamda galeyana getirildi. Bu durum beraberinde hukuki dayanağı olmayan birçok borç itirazına sebep oldu. Haberi izleyen veya okuyan her borçlu büyük bir saadet içerisinde borcundan kurtulduğunu düşündü. Üzgünüm ama bana söyler misiniz; kim alacağından vazgeçiyor? Elbette hiç kimse, hele de kurumsal şirketler asla.
Tüketici Hakem Heyeti icra borcu ödeme de yetkili mi?
Malumunuz; fatura, kredi ve benzeri nedenlerle açılmış milyonlarca icra dosyası var. Bunlar çoğunlukla tüketici hakem heyetlerinin parasal sınırının altında oluyor. Haliyle; borçluya vekalet ücreti ve icra takip masrafları da eklendi mi borç gerçekten de ödenemeyecek boyuta geliyor. Bu noktada; bir düzenleme getirildi. Bu düzenlemede hem icra müdürlüklerinin hem de borçluların yükünü azaltmak için; belli bir rakamın altındaki uyuşmazlıkların öncelikle Tüketici Hakem Heyetine götürülmesi gerektiğine karar verildi 1.
Tüketici hakem heyetine götürülebilecek icra dosyası rakamı 2019 yılı itibariyle 5650 liradır. Şüphesiz bu dosyalar sayıca çok fazla olacağından, çözümü ortalama 1 yılı bulur. Haliyle şirketler de bu süre zarfında sizinle anlaşma zemini arayabilir. Ya da siz en azından bu süre içinde ödemeniz gereken miktarı temin edip hiç değilse anapara ve yasal faizi ödeyerek borçtan kurtulabilirsiniz.
Alacaklı şirket doğrudan icra takibinde bulundu, o zaman ne yapmanız gerekiyor?
Elbette tebligatı alır almaz, 7 gün içinde icra müdürlüğüne giderek; icra takibinin 5650 liranın altında olmasını gerekçe göstererek borca itiraz etmelisiniz. İtirazın sonrasında kuvvetle muhtemel; alacaklı şirket o 1 yıllık süreyi beklemeden sizinle anlaşmak isteyecek, hatta faizi dahi düşürmeyi kabul edecektir.
Sonuçta; siz de vekalet ücreti ve icra masrafından kurtulmuş olacaksınız.
Dayanak;
1- (6502 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUNUN 68. Maddesinde VE TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YÖNETMELİĞİNİN 6 NCI Maddesinde YERALAN PARASAL SINIRLARIN ARTIRILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ 3. Madde)