10 Madde de icralık araba satın alma rehberi
İcralık araba satın alma gittikçe daha çok tercih ediliyor. Çünkü icradan araba fiyatları ilk bakışta oldukça makul görünüyor. Sadece araba olarak düşünmemek gerek, icradan satılık motosikletler de hayli revaçta. Ancak gerçekten de icra yoluyla araç satın alacaksanız; çıkma yedek parça ve oto tamir işiyle uğraşan iki kişiyle arkadaş olmanızı şiddetle öneririm, aksi taktirde biraz para kazanacağım derken aldığınız araç elinizde patlayabilir. Çünkü icradan araçlar için çeşitli dolandırıcılık yöntemleri mevcut. İşte bunladan iki tanesi;
- İşlerini büyük bir sadakatle yapan yedieminleri bir kenara koyalım. Ama özellikle bazı yediemin görünümünde olan kişilerin kendileri veya anlaştıkları oto çıkma yedek parça işi yapanlar araçların değerli olan ve çalışan parçalarını söküp yerine çalışmayan parçalar koyabiliyorlar.
- İcradan satlık arabaların parçalarını söküp sonra da hiç parça koymayabiliyorlar. esatıs uyap araba
10 Madde de İcralık Araba Satın Alma İhalesinde Dikkat Edilecekler
Araçların minimum 6 ay bu tür yediemin otoparklarında kaldığını varsayarsak; başlarına neler gelebileceğini kestirmek gerçekten de güç. İşte bu yüzden bu tür bir ihaleye (1) elektronik icra veya fiziki olarak katılacaksanız bazı hususlara çok dikkat etmeniz gerekir. Bu hususları şöyle sıralayabiliriz;
- Araç hangi icra dosyasından satılacaksa dosya numarasını yanınıza alın
- İhale şartnamesini eksiksiz okuyun
- Şartnamede istenen belgeleri hazırlayın
- İcra müdürlüğünün takdir ettiği teminatı hazırlayın, duruma göre elden veya Vakıfbanka yatırıp dekontunuzu alın
- İhaleden önce yediemin otoparkına giderek aracı kontrol edin
- İhale şartnamesindeki şartlara uygun olup olmadığını inceleyin. Maalesef araçlar sadece dıştan incelenebildiği için, kaputun altında sizi nasıl sürprizlerin beklediğini ancak aracı aldıktan sonra öğrenebileceksiniz. Buna karşı gerçekten hazırlıklı olun. (2)
- Ve son olarak ihaleye en yüksek fiyatı verin.
- İcra müdürlükleri eğer araç ilk ihalede satılmazsa 5 gün sonra 2. ihaleyi gerçekleştiriyor. Araç, ilk ihalede piyasa değerinin %60’ bedeliyle satışa sunulur. Şayet araç ilk ihalede satılmazsa, ikinci ihalede fiyatta indirime gidilir ve %40 gibi bir bedelle satılmaya çalışılır. Yani ilk ihalede değeri 100,000 lira olan bir araç için en az 60.000 lira teklif edilmelidir. Eğer kimse bu fiyatı vermezse 2. ihalede en az 40.000 lira ve üstü teklifler geçerli olacaktır.
- Diyelimki aracı aldınız; (3) içerde zaten teminatınız var; kalan tutarı da 10 gün içerisinde ödemeniz halinde araç sizindir demektir. Tabi binek araçsa %1, ticari araçsa %18 KDV^sini de ödedikten sonra.
- Hani oldu ya; gerçekten de aldığınız araç ihalede şartnamesindeki özelliklerinden farklı çıktı. Bu durumda; (4) ihalenin feshi için 7 gün içinde ilgili icra mahkemesinde dava açmanız gerekir. Dava sonucunda ödediğiniz tüm giderler tarafınıza eksiksiz olarak iade edilecektir.
Ayıplı Araç Satışı İçin Ne yapılabilir?
Yönergeler
1:İcra iflas Kanunu 114. Madde – Açık artırmaya elektronik ortamda teklif vermeyle başlanır. Elektronik ortamda teklif verme, birinci ihale tarihinden on gün önce başlar, ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona erer
2: İcra İflas Kanunu 114. Madde – İcra ihalelerinde araç satışları arttırma yoluyla yapılır.
3:İcra İflas Kanunu 118. Madde – Menkul satışları için 7 günlük mühlet verilir,gayrimenkul satışları için 10 gün mühlet verilir.
4:İcra İflas Kanunu 134 Madde – ihalenin feshi için 7 gün içinde icra mahkemesine başvurmak gerekir. Mahkeme ihalenin usulüne göre yapıldığına karar verirse,başvuran kişiye ihale bedelinin %10’u kadar ceza verilir