Ayıplı araç satışı
Ayıplı Araç Satışı Dava Yolları
Çok memnunum, ihtiyaçtan satıyorum — Değişensiz, orjinal – – birkaç parça boya var – – sadece etek altı boyalı — çocuk olduğu için bu yetmiyor — orjinal kilometrede….. Evet; bu cümleleri duyuyorsanız veya okuyorsanız siz de ikinci el bir araç almanın dayanılmaz cazibesiyle mecburiyeti arasındaki o kalın çizginin tam üstündesiniz demektir. Kimbilir; belki tam şu anda ya bir otomobil satış sitesinde ya da bir oto galeride elinizi, kolunuzu, yetmedi tüm paranızı ayıplı araç satışı yolu ile kaptırmak üzeresiniz.
Ayıplı Araç Satışı Nasıl Kanıtlanır?
Gerçekten de ikinci el araç almak bir nevi kumar oynamak gibi. O halde şartlar ne olursa olsun;
- Eğer ikinci el bir araç alıyorsanız muhakkak ekspertiz raporu alın, satıcı kendisi aldıysa bile siz yine de alın.
- Yetmedi (1) araç satış sözleşmesi düzenletin ve satıcının belirttiği tüm özelliklerin sözleşmede yeralmasını sağlayın yani her türlü kendinizi güvenceye almaya çalışın.
Gizli Ayıp Nedir?
Buna rağmen velevki; satın aldığınız araçta, alışveriş esnasında size söylenmeyen bir ayıp olduğunu öğrendiniz. İşte buna “gizli ayıp” denir. Gizli ayıp; kişinin çıplak gözle göremeyeceği, sonradan ortaya çıkabilen her türlü kusurdur.
Eminim bu durum bazılarınızın başına geldi ve durumu öğrenir öğrenmez hemen akabinde satıcıyı aradınız değil mi? Sonuç mu… %99 hüsran… Oysa karalar bağlamaya gerek yok, zira bu konuda belli haklarınız var.
Ayıplı Araç Satışında İzlenecek Yollar;
Haklarınızdan yararlanabilmek için ayıbı öğrenir öğrenmez durumu satıcıya “yazılı” şekilde bildirin Bakın; bu mail de olur, ihtarname de mesaj da… Ama mutlaka yazılı olmasına dikkat edin zira sonradan ispat için işinize yarayacaktır.
Hangi Haklara Sahipsiniz?
Gelelim; ne tür haklarımızın olduğuna; (2), (3), (4), (5), (6), (7)
- Dilerseniz sözleşmeden dönüp aracı iade ederek paranızı geri alabilirsiniz; ki bu durumda satıcı da, eğer aracı kullandıysanız, yıpranma yani amortismana ilişkin sizden bir ücret kesintisi yapabilir.
- Dilerseniz araçtaki ayıbın ne kadara giderilebileceğini öğrendikten sonra o kadar parayı size iade etmesini talep edebilirsiniz.
- Son olarak; aracın eşdeğer başka bir araçla değiştirilmesini de talep edebilirsiniz.
Ayıplı Araç İçin Dava Nereye Açılır?
Satıcı eğer bu üç yola da gelmiyorsa; aracı şahsi kullanım için aldıysanız tüketici mahkemesi ya da ticari amaçla aldıysanız ticaret mahkemesine gideceksiniz demektir.
Zaman aşımı süresi ne kadardır? (8), (9)
- Bir noktanın altını önemle çizmek istiyorum; kolay farkedilebilir bir ayıp varsa 30 gün içinde bildirmezseniz kabul etmiş sayılırsınız.
- Eğer gizli bir ayıp varsa da derhal satıcıya bildirmelisiniz. Unutmayın; gizli ayıplarda zamanaşımı 1 yıldır. Yani aracı aldıktan 1 yıl sonra siz satıcıya dönüp araçta gizli ayıp varmış diyemezsiniz. Tek bir farkla!
- Eğer araç satılırken o ayıp hileyle saklanmışsa veya ortada karşı tarafın ağır bir kusuru varsa işte o zaman zamanaşımı ortadan kalkar.
Tüketici hakları videolarımız için burayı tıklayın.
Yönergeler
- Satıcı ve alıcının isim/soyisimleri – TC Kimlik Numaraları – Aracın Plakası – Cinsi – Markası – Modeli – Rengi – Motor&Şasi Numaraları – Satış Tutarı – Devredilecek Tarih gibi bilgileri ve “Aracın satış tarihinden önceki her türlü vergi, ceza, faiz gibi giderlerden satıcı sorumludur. Araç mevcut durumuyla satın alınmıştır ancak satıcı, gizli ayıp kapsamında kabul edilebilecek durumları ve kolay farkedilebilecek ayıplarla ilgili Borçlar Kanunu hükümlerini peşinen kabul ve taahhüt eder” ibarelerini yapacağınız sözleşmeye ekleyin.
- Türk Borçlar Kanunu 227. Madde – Alıcı, satın aldığı malı geri vermeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönebilir.
- Türk Borçlar Kanunu 229. Madde – Satış sözleşmesinden dönen alıcı, satılanı, ondan elde ettiği yararları ile birlikte satıcıya geri vermekle yükümlüdür.
- Türk Borçlar Kanunu 227. Madde – Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteyebilirsiniz.
- Türk Borçlar Kanunu 227. Madde – İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilirsiniz.
- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 73. Madde – Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir.
- Türk Ticaret Kanunu 5. Madde – Dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesi tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir.
- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 12. Madde – ikinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluk bir yıldan az olamaz.
- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 12. Madde – Mala ilişkin ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı uygulanmaz.