Arama yapmak için yazın

Genel Tüketici Hakları

Kredi hayat sigortası iadesi

fta May 21

Kredi Hayat Sigortası İadesi Mümkün mü? 

Hemen hepimiz, bir şekilde gerek kredi, gerekse kredi kartı kullanarak bankalarla ilişkiye gireriz. Bankalar da karşılık olarak kendilerini garantiye almak için bize onlarca belge imzalatırlar. Doğrusu çoğunu da okumayız.  Bu imzalatılan belgelerin arasında, hayat sigortası, ferdi kaza sigortası gibi, okumadığınız için varlığını bile bilmediğiniz bazı sigortalar var. Siz Kredi borcunu ödedikçe, bu masraf hesabınızdan her yıl, hem de peşin peşin alınır, farkına bile varmazsınız. Buraya kadar herşey normal. Ne demiştik; banka her zaman kendini garantiye alır. Peki kredi hayat sigortası iadesi mümkün mü?

Erken Kapatılan Kredi Hayat Sigortası Geri Alınabilir

Lakin; bazen de kredinin erken kapanması durumu söz konusu olur. Olur da o zaman ne olur? Ne olacak; fazladan kesilmiş sigorta poliçe bedelinin iadesini talep etme hakkınız doğar.

Kredi Hayat Sigortası İadesi Kimden Nasıl Talep Edilir? 

Önce banka müşteri hizmetlerinden bu konuda yardımcı olmalarını istemek yerinde olacak. Sonuç almadığınızda kredi aldığınız banka şubesine başvurup konuya ilişkin hesaplama ve alacak miktarınızı gösteren bir belge talep etmelisiniz. Elinize bilgileri aldıktan sonra da yazılı olarak banka genel merkezine başvurmalısınız. Tüm bu uğraşınızdan bir sonuç alamadıysanız karşınıza iki yol çıkacak; 

  1. Ya pes edip vazgeçmek ki bankanın isteği tam olarak bu.
  2. Ya da tüketici hakem heyetine başvurmak. Sizin ikinci yolu yani kararlı şekilde talep ettiğinizi varsayıyorum. **

Bunu nasıl yapmanız gerektiğine ilişkinse; Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi ve Başvuru Yöntemleri Nelerdir? isimli videoyu izlemeniz oldukça pratik ve işe yarar bi yöntem olacaktır.

YÖNERGELER

*01:05 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu, 146. Madde – Tüketici geriye dönük alınmış olan 10 yıllık sigorta ücretini talep edebilir.

**01:46 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu, 20. Madde – Genel işlem koşulları, bir sözleşme yapılırken düzenleyenin, ileride çok sayıdaki benzer sözleşmede kullanmak amacıyla, önceden, tek başına hazırlayarak karşı tarafa sunduğu sözleşme hükümleridir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 21. maddesi; karşı tarafın menfaatine aykırı genel işlem koşullarının sözleşmenin kapsamına girmesi, sözleşmenin yapılması sırasında düzenleyenin karşı tarafa, bu koşulların varlığı hakkında açıkça bilgi verip, bunların içeriğini öğrenme imkânı sağlamasına ve karşı tarafın da bu koşulları kabul etmesine bağlıdır. Aksi takdirde, genel işlem koşulları yazılmamış sayılır.

 

Tags: