Kredi yapılandırma masrafı iadesi
Kredi Yapılandırma Masrafı İadesi Mümkün mü?
Kredi yapılandırma masrafı iadesi hakkında birçok soru var. Yasal mı, geri alınabilir mi, nasıl alınır? Önce kredi yapılandırma nedir ona bir bakalım. Bazen acil bir ihtiyacı karşılamak, bazense işi büyütmek için bankalar çoğu zaman en yakın dostlarımız olurlar. Kimseye minnet etmeden, bankanın talep ettiklerini yerine getirdiğimizde, istediğimiz krediyi sağlarlar. Bu kadar candan bize yardımcı olan bankalar, iş kredinin ödemesine gelip ödeyemediğimiz zaman haliyle bazı yaptırımlar uygularlar.
İşte bunu engellemek için; bankayla yeniden masaya otururuz. Çünkü amaç; ödeyemediğimiz kredinin aylık ödeme tutarının ve süresinin ödeyebileceğimiz şekilde düzenlenmesidir. Bu işleme kredi yapılandırma deniyor.
Kuşkusuz her zaman ödeme zorluğu nedeniyle kredi yapılandırma başvurusu yapılmaz, bazen de kredi faiz oranları düştüğü için bundan yararlanmak isteriz. Şüphesiz banka bunu kabul etmek zorunda değil, ancak kabul ederse; o zaman da bizden bir ücret almaması gerekir. Oysa öyle mi? Kredi yapılandırma için müşteriden bankacılık hizmet bedeli adı altında ücret talep eden bankalar var. *
Kredi Yapılandırma Masrafı Yasal Mı?
Normalde bunun yasal bir dayanağı yok ancak banka çoğu zaman yaptığı gibi; imzaladığımız bankacılık sözleşmesini dayanır. **İşte yine karşımıza bizi pes ettirecek kadar uzun bir mücadele silsilesi çıkıyor.
3 Adımda Kredi Yapılandırma Masrafı İadesi
Gelelim; banka kredi yapılandırma ücreti iadesi konusuna. Banka kredi yapılandırma ücreti aldı ise bu durumda neler yapılabilir?
- İlk olarak bankanın müşteri hizmetlerini arayıp derdinizi anlatın.
- Bu durum çözüm vermezse şubeye başvurup hem kredi yapılandırma için alınan bedeli ve kredi başvuru tarihi – kredi numarası – yapılandırma tarihlerini öğrenin ve mümkünse hepsi için belge alın. Bu bilgilerle birlikte; banka genel merkezine bir dilekçe hazırlayıp belgelerin de birer fotokopisini ekleyerek PTT’den iadeli taahhütlü gönderin. Büyük ihtimalle, banka genel merkezi işinizi çözmeyecek ve yolunuzu uzatacaktır.
- Bu durumda yapmanız gereken tüketici hakem heyetine başvurmak veya talep ettiğiniz bedele göre, tüketici mahkemesine de başvurmanız gerekebilir. Eğer; tüketici hakem heyetine başvuru şeklini, heyetin işleyişini ve çıkabilecek sonuçları anlattığımız videolarımızı izlerseniz hata yapmadan işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Yada bu sayfamızdaki tüketici hakları konularımız sizi yönlendirebilir.
YÖNERGELER
* (Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik’in 5. maddesi uyarınca: Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Bir satıcı, sağlayıcı veya kredi veren, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.
**(Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik’in 7. maddesi uyarınca; satıcı, sağlayıcı veya kredi veren tarafından tüketici ile akdedilen sözleşmede kullanılan haksız şartlar batıldır.)