Arama yapmak için yazın

Genel Tüketici Hakları

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Karar ve Sonuç Prosedürü

fta May 16

Tüketici hakem heyeti başvuru karar ve sonuç prosedürü en çok sorulan sorulardan.

Tüketici hakları şikayet başvurusu (tüketici hakem heyeti başvurusu) her konuda olabilir. THH başvuru ayırmaz. Eğer aciliyetiniz varsa karara varmak için o da acele eder. Peki tüketici hakem heyetine başvurduktan sonra karar ve sonuç hangi aşamalardan geçer? İtiraz için ne zaman başvurulur? Avukat Reşit Onuk hukuki haklarınızı anlatıyor.

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Karar ve Sonuç Prosedürü Nasıldır?

Tüketici Hakem Heyetleri; * doğru ve eksiksiz olarak yaptığınız her başvuruyu kabul eder. 

Tüketici Hakem Heyetinin Karar Vermesi Ne Kadar Sürer?

Tüketici Hakem Heyeti siz başvuru yaptıktan sonra heyet, başvurunuzu; en geç altı ay içinde görüşüp kararını verir. Şikayetinizin niteliğine göre yani detaylıysa bu süre 12 aya çıkabilir. Ancak; eğer taraflar durumun aciliyetini belirtirse ve heyet başkanı da uygun görürse başvurunuz öncelikli olarak değerlendirilebilir. Tüketici Hakem Heyetleri her 15 günde bir toplanarak hazır olan başvuruları görüşüp karara bağlar.

Tüketici Hakem Heyeti Karar Aşamaları

  • İlk olarak, yaptığınız şikayet karşı tarafa yani şikayet ettiğiniz firmaya bildirilir ve 30 gün içinde konuyla ilgili savunma vermesi talep edilir.
  • Heyetin raportörü firmadan gelen savunmayı dilekçeniz ve belgelerinizle birlikte değerlendirip kendi raporunu hazırlar ve dosyanıza ekler.
  • Tüketici Hakem Heyeti, normalde tüm incelemeyi önündeki dosya üzerinden yapar ancak gerekli görürse tarafları da dinleyip kararını ona göre verebilir.  
  • Sonunda dosyanız incelendi ve karar verildi. Sırada verilen kararın iki tarafa da hızlıca tebliğ edilmesi var.
  • Hangi tarafın aleyhine karar verildiyse; aleyhine karar verilen taraf;  kararın tebliğinden yani eline ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itirazda bulunmalıdır, aksi taktirde heyetin verdiği karar kesinleşir ve bu karar büyük ihtimalle ihtimalle icraya konur.

Tüketici hakem heyetine nasıl başvurulur, başvuru yöntemleri nelerdir?

 

 

 

 


*(TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YÖNETMELİĞİ Madde 6)

**(TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YÖNETMELİĞİ Madde 23)

***(TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YÖNETMELİĞİ Madde 18)

****(TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YÖNETMELİĞİ Madde 12)

******(Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Madde 70)

*****(Raportör: Tüketici Hakem Heyeti’ne gelen başvuruyu alan,yazışmaları yapan,savunmaları takip edip dosya haline getiren,heyetin gündemini belirleyen,toplantı tutanaklarını tutan,kısaca heyetin olmazsa olmazıdır)

Tags: